tisdag 16 juni 2009

I solen

Här är några tips från growingpeople.se hur dina barn kan njuta av sommar, sol och bad och undvika samtidigt att bränna sig.

En långärmad t-shirt är att föredra då barn utsätts för solen, som ska vara så tät att du inte kan se din hand genom den och byxor med långa ben. Mössa med skärm eller hatt ger även ett bra skugga för ansiktet. De flesta plaggen har en solskyddsfaktor mellan 10 och 30. Solglasögon är bra även på mycket små barn, men välj dem som skyddar ögonen från sidan. Det bästa skyddet är gratis = skugga eller helst inomhus, helst mitt på dagen mellan kl 11 och 15.

Solkräm ska användas som ett komplement till kläder och inte tvärt om. Tänk på att ha hög solskyddsfaktor och INTE FÅR INNEHÅLLA ZINKOXID. Smörj in jämt och tjockt och glöm inte ansikte, panna, läppar, öron och bakom öronen, handryggar och fotryggar.

  1. Solstrålningen är starkast mitt på dagen, och soliga sommardagar bör man inte vara ute oskyddad mellan klockan 11 och 15. För att vara på den säkra sidan kan man hitta på något att göra inomhus eller i skuggan då solen är som starkast.
  2. Gör skuggtestet: Är din skugga kortare än du själv, är solen stark. Är skuggan längre, är solen inte lika farlig.
  3. En dag med vind på sjön eller på stranden kan kännas sval och skön. Att man har bränt sig märks först på kvällen och natten efteråt.
  4. Vatten och sand reflekterar solljus och ökar strålningens effekt. Solstrålarna verkar även en bra bit under vattenytan, ca en halv meter - barn leker ofta på grunt vatten.
  5. Torra kläder är bra solskydd, men våta kläder efter bad fungerar sämre.
  6. Soldis innebär ändå strålning och enstaka moln skyddar inte, moln släpper igenom cirka 50 % av strålarna.
  7. Snö reflekterar solljus i hög grad och ökar strålningens effekt. Detta är särskilt tydligt gnistrande fina vinterdagar i fjäll och på lågland.

Inga kommentarer: