tisdag 28 juli 2009

Skillnader, hmm:O

Det var ju ett tag sedan jag skrev något om genus och hur det påverkar vår vardag. För det andra så blev vi ombedda av någon anonym att börja blogga så nu gör jag det!
I människors sinnesvärld konstrueras skillnader jämt och ständigt som ofta har sitt ursprung från ologiska slutsatser som ofta framstår som logiska sanningar tillslut. Ett exempel på detta är:


- Ingen katt har två svansar, en katt har en svans mer än ingen katt, alltså, en katt har tre svansar.


Det må vara så att exemplet är förenklat och kan verka väldigt banalt men det skildrar på ett lätt överskådligt sätt hur fel det kan bli när man ska tänka logiskt. När en skillnad väl är accepterad så får den ofta en avgörande betydelse.


Man talar ofta om skillnader mellan kvinnor och män, både fysiska och psykiska. Vem har inte hört: kvinnor är från Venus och män från Mars.


Om skillnader ska finnas mellan kvinnor och män så är det också en förutsättning att det finns likheter. Är alla män lika varandra eller är alla kvinnor lika varandra? Nej, de delar på anatomiska likheter mellan varandra (könsorgan, hormonfördelning etc) men hur är det med egenskaper, känslor.


Är beteende biologiskt nedärvda eller är det så att vi har lärt t.ex. männen hur de ska vara och bete sig med deras känslor. Vem har inte sett någon säga åt en pojke som gråter att han inte ska grina? Ju mer man säger åt pojken att inte grina så inser han tillslut att hans beteende inte är önskvärt och tillslut så ”tuffar” han till sig. Nästan gång då han vill gråta så måste han hålla inne gråten. För han vet mycket väl att om han börjar gråta så blir han tillsagd - vem vill bli tillsagd!?.

1 kommentar:

Ida sa...

Haha jag måste ha öppet två rutor för att kunna se vad jag ska svara på. Men here we go!

Vi har BVC på Erikslid och har väl egentligen inte haft mycket för bvc överhuvudtaget förrän just när det här började bli jobbigt, då steg dom fram ordentligt och hjälpte oss. Vi fick recept på Profylac redan efter vi prövat klart den första burken! Våran bvc-sköterska ringde till barn och sen ringde en sköterska upp oss därifrån och bokade tid direkt hos en läkare, men det var visst ingen akuttid.

Jag envisades också med att pumpa i tre veckor (han vägrade ta bröstet för att han var helt enkelt för trött av gulsoten) men när gulsotens värde inte hade sjunkit något, trots solningar på BB i över en vecka, så misstänkte dom att min bröstmjölk var den som i princip gjorde Hugo sjuk! Det finns visst nånting i vissas bröstmjölk som gör att gulsoten inte drivs ut ur kroppen, så sen vecka 4 har Hugo fått Semp 1.

Hugo blev också piggare och till en början åt han bra och verkade må bra av ersättningen, men precis som med Inez så kom allting krypande eftersom.

Hugo skriker varenda morgon, mellan 7-9. Alltså kolikskrik, skriker tills han somnar av utmattning. Gnäller gör han mest hela dagarna, vi har som trott att det är normalt men folk har ifrågasatt om han aldrig är nöjd. Han har fortfarande jättefin hud, inte en torr fläck, men har ganska mycket utslag och prickar till och från. Kräkts har han gjort nått så hemskt mycket, det rinner mest hela dagarna. Lös mage har han haft ända sen vi började med ersättningen, han har nog aldrig varit riktigt bra i magen. Ibland är han förstoppad och så släpper "proppen" men sen är det samma vanliga smet igen.

Med profylacen så slutade han skrika.. i några dagar. Sen fick han massa utslag runt munnen, typiskt allergiutslag. Jag har läst att om man lindrar en allergi så kan man "reta" upp en annan, så nu hoppas jag att dom gör en total koll imorgon och så vi får njuta av våran bebis! Och att det blir bra för er också hoppas jag =)

Det här blev minst lika långt ju haha