måndag 20 juli 2009

Cykelhjälm

Lagen om cykelhjälm

Alla barn och ungdomar under 15 år ska använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. Så säger lagen som trädde i kraft den 1 januari 2005.

Cykelhjälm eller annan hjälm med jämförbara skyddsegenskaper kan användas.

Barn och ungdomar under 15 år som inte använder hjälm kan stoppas av polisen men inte bötfällas. Föräldrar eller andra personer som fyllt 15 år kan däremot bötfällas, om de på sin cykel skjutsar ett barn som inte har cykelhjälm.

(transportstyrelsen)

Cykelhjälm

Varje dag skadas nära hundra cyklister i Sverige. De flesta av dem skadas när de kör omkull utan att någon annan är inblandad. Några få krockar med bilar eller andra trafikanter. Så kom ihåg hjälmen – för hjärnan kan inte gipsas.

Orsaken till att man kör omkull på cykel kan vara en sten på vägen, en grop i vägbanan eller ett fel på cykeln. Och det kan hända vem som helst, när som helst. Därför ska du aldrig cykla utan hjälm. I samma ögonblick som ditt oskyddade huvud slår i marken är det för sent: du kan ha fått en hjärnskada som förändrar ditt liv för alltid.

Var en bra förebild

Om du använder hjälm är du också en bra förebild för dina och andras barn. För dem är det lag på att bära hjälm när de cyklar tills de fyller 15 år. Och det är svårt att förklara för dem varför ditt huvud är mindre ömtåligt än deras.

Barn och ungdomar som inte använder hjälm kan stoppas av polisen, men inte bötfällas. Personer som fyllt 15 år kan däremot bötfällas om de skjutsar ett barn som inte har cykelhjälm.

På Transportstyrelsens webbplats finns mer information om lagen om cykelhjälm för alla cyklister under 15 år.
Till Transportstyrelsen

Använd rätt sorts hjälm

Det finns många olika hjälmar som passar utmärkt som cykelhjälm. Några exempel finns på sidan Hjälmar - exempel (se menyn till vänster). Vad du ska tänka på när du köper hjälm kan du läsa om på sidan Tips när du köper hjälm.

Om du känner dig osäker på vad du ska använda för hjälm kan du fråga i butiker som säljer hjälmar eller hos Konsumentverket.

Grönt spänne för mindre barn

Tänk på att barn upp till sju år bör ha hjälm med grönt spänne, så kallad barnhjälm. Det gröna spännet löser ut om barnet skulle fastna någonstans, och därför är en sådan hjälm säkrare för små barn. Läs mer om den här typen av hjälmar på sidan Barnhjälmar.

Bra med hjälm på trehjulingen men inget hjälmtvång

Sparkcyklar och trehjulingar räknas som cyklar utan som lekfordon. Därför gäller inte lagen om hjälm för barn som åker sparkcykel eller trehjuling. Men det är självklart bäst att barnen använder hjälmen i alla fall.

(Vägverket)

Står inget om att man kan skippa hjälm på TVÅ hjuling bara för att det är på förskolan!

Dessutom är förskolan en stor förebild så där om något borde det vara hjälm som gäller! som sagt ett litet barn kan INTE skilja på när det gäller eller inte!

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja ju tidigare barnen lär sig använda cykelhjälm destå större är chansen att de fortsätter använda hjälm i vuxen ålder tror jag.

Camilla