tisdag 6 oktober 2009

SOS

Citat från socialstyrelsen:

"I september förra året avled en tre månader gammal flicka på Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Socialstyrelsen är nu färdig med sin granskning av det uppmärksammade dödsfallet, och har inte kunnat finna att några fel har begåtts i vården av barnet.

I utredningen har det dock inte gått att fastställa orsaken till den höga koncentrationen av läkemedlet tiopental i flickans blod.

Flickan avled på barnintensivvårdsavdelningen den 20 september 2008. I mars i år inledde Socialstyrelsen sin granskning, sedan läkaren häktats av Solna tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för dråp. Socialstyrelsen har undersökt behandlingen av flickan, som var svårt sjuk och vårdades i livets slutskede. Socialstyrelsens granskning omfattar genomgång av journaler, det rättsmedicinska utlåtandet som har kompletterats med yttranden från Rättsmedicinalverket och samtal med berörd personal.

Dessutom har utlåtanden begärts in från två av Socialstyrelsens vetenskapliga råd. – Vi har gjort en omfattande utredning. Vi har granskat all tillgänglig dokumentation och talat med vårdpersonalen och de uppgifter vi fått fram är samstämmiga. Vi kan inte se att någonting brustit i vården och omhändertagandet av den lilla flickan, säger Staffan Blom, som är chef för den regionala tillsynsenheten i Stockholm.

Enligt Socialstyrelsens bedömning har vården av flickan skett enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Det finns inget som tyder på att någon i personalen skulle ha gjort något fel.

Granskningen visar att:

• det inte skedde något avvikande i vårdförloppet från det att respiratorn stängdes av till den tidpunkt då flickan avled
• liknande koncentrationer av morfin som uppmättes i flickans blod efter hennes död har kunnat fastställas hos barn som avlidit under liknande omständigheter, enligt en vetenskaplig studie.

Men Socialstyrelsen konstaterar att det som avvikit är att den rättskemiska analysen av det blodprov som togs vid obduktionen visade en mycket hög koncentration av läkemedlet tiopental.

– Vi har ingen förklaring till detta, och vi spekulerar inte i tänkbara orsaker. Vår granskning är avslutad, säger Staffan Blom. "

4 kommentarer:

Johanna sa...

sv: håller helt med dig! men det är väl vanligt att man vill ha mycket olika kläder och då blir det nog lätt att man handlar det billigare alternativet. Men jag gilar PoP :)

Philippa - bebis i december sa...

Jag kan inte förstå att de inte anser att ett fel har begåtts när ett litet barn har så höga doser av något läkemedel i kroppen... men det är en hel del man inte förstår så

Sv: alltid trevligt när folk trillar in :) allt går fint, nästan "för bra" känns det som stundtals, men det är väldigt dumt att klaga över sådant som inte är ett problem...

Linda sa...

Lycka till=)

Tova sa...

Jag är inte direkt nån expert på genuskunskap, men läste en kurs som behandlade detta då jag pluggade lärarutbildningen förra året.
Slutade dock efter en termin och nu har jag ju tillökning på gång, så pluggeriet får vänta lite ;)
Det mesta jag grundar mina "åsikter" på är väl min egen bild av samhället och omvärlden i stort, och nån slags sunt förnuft som man förhoppningsvis samlat på sig ;)
själv då?