lördag 24 oktober 2009

Laryngomalaci

Jag har hittat det :) efter att ha sökt först på astma ljud på youtube kom jag vidare till att hitta ett ljud som kallas stridor och det lät precis som hos Inez, det fanns ljud både på sovande och vakna bebisar/barn och den vanligaste orsaken till stridor var. Laryngomalaci.

Laryngomalaci. Otillräcklig styvhet i larynxbrosken, vilket ger kollabering av luftvägen som svar på Bernouilli effekten. Debut vid födseln, max vid 8-9 mån, från denna platåfas ses sedan oftast en spontan förbättring. Borta vid 2-5 år. Orsak är inte klarlagd: omogen neuromuskulär kontroll? mjukhet i larynxbrosket? överskottslemhinna över aryregionen? Laryngomalaci är den vanligaste kongenitala larynxanomalin (75 %). Barnet kan ha inspiratorisk stridor ffa vid gråt, ansträngning och amning, suprasternala retractioner/pes excavatum, cyanos attacker, matningsvårigheter, dålig viktuppgång, GERD (Gastroesofagal reflux) Rödmarkerat är det Inez har/haft och som stämmer på Inez

.


HÄR är ett barn som sover med detta problem och HÄR är Inez som sover.

HÄR är det vakna barnet och HÄR är Inez.


Så skönt som det har känts idag har det inte gjort på länge, det var precis som en tung sten försvan eller som om den sista biten sats tillbaka. Jag känner mig väldigt säker på att det måste vara detta MEN jag är ju inte läkare så detta måste vi självklart ta upp på barn, så kan hon förhoppningsvis slippa sina astma mediciner då hon troligen inte har det.

2 kommentarer:

Emelie sa...

Jasså :D Får väll ta och gå förbi där någon dag :) Ifall dom har tagit fram julgardinerna.

jouline sa...

Ja tanken är ju att jag ska specialisera mig på operations sköterska :)