tisdag 11 augusti 2009

Ägg och mjölkfri barnmat

Som ni alla vet så får inte Inez äta varken ägg eller mjölk baserad mat och det ställer ju till med en del problem, då typ massor av barnmaten innehåller mjölk eller ägg (kan innehålla spår av ägg). Så nu har vi tagit oss i kragen för att kolla upp lite barnmatsrecept som passar Inez - inte helt lätt :S Tillslut hittade vi följande 3 recept (vi gjorde bara hälften av varje recept):

Kalops

800g grytkött, t.ex. högrev eller grytbittar
ca 10 cm lång purjolök
1 kg potatis
4-5 morötter
1/4 buljongtärning
lite malen kryddpeppar
5 dl vatten

Lägg köttet i vattnet tillsammans med dne lilla buljongtärningen, kryddoeooarn och purjolöken. Ta gärna större köttbitar, det blir godare då. Låt koka i en timme. Skala under tiden potatis och morötter. Skär morötterna i små bitar. Lägg allt i grytan och koka upp på nytt, och koka tills potatis och morötterna är klara. Det brukar vara lagon att koka köttet sammanlagt i 1,5 timme. Till små bebisar lägg allt i matberedare och mixa. (Går att frysa in!!)


Makaronigryta (4 port.)

5-6 dl makaroner
200 gr köttfärs
2 gula lökar
1 bit morot
2 msk margarin
salt
lite peppar
1 burk tomater
1/2 dl grädde
persilja eller purjolök

Koka makaronerna enligt anvisningarn på paketet. Koka köttfärsen i varmt vatten (då köttfärsen är klar så häll bort allt vatten), hacka löken och fin strimla moroten. Krydda med pyttelite salt (bör *UNDVIKAS* då små barn ha routvecklade njurar som ej kan hantera saltet) och peppar, rör ner grädden. Blanda köttröran med makaronerna. Lägg till sist i avrunna tomater (lägg tomater i varmt vatten och ta sedan bort skalen på tomaten) och riktligt med finklippt persilja eller purjolök. Låt rätten bli genomvarm. Till små bebisar lägg allt i matberedare och mixa. (Går att frysa in!!)

Kycklinggryta med paprika (ca 8 port.)

2 st kycklingfiléer
1 ½ dl matlaggningsgrädde
1 ½ vatten
1/4 hönsbuljongtärning eller saltfri buljong
1 bit paprika skuren i lite större bitar
½ tsk oregano
Coscos

Skär kycklingen i bitar och koka den i varmt vatten tills den blir klar, häll senare bort allt vatten. Häll på grädde, vatten och buljongtärning, paprika, oregano och salt. Låt sjuda i ca 5 minuter (prova att kycklingen är genomkokt). Ko
ka upp coscosen (8 port.) och blanda ihop allting. Till små bebisar lägg allt i matberedare och mixa. (Går att frysa in!!)

Jag står och lagar maten.

Vi gjorde alla tre rätter på en gång - lite små stressigt.

Nästan alla matburkar.

Hela kalaset gick på ca 85 kr för totalt 17 matburkar. 17 matburkar skulle kosta ca 130 kr, så att göra maten själv = tjäna lite pengar som man kan lägga på andra roliga saker.

1 kommentar:

Unknown sa...

Det är dessutom MYCKET nyttigare, i barnmaten man köper är det massa E-produkter som inte är så bra, men så är det ju men nästan all mat man köper som håller "länge"