onsdag 25 mars 2009

Är de dumma i huvudet !?

Jag läste just vilket oerhört korkat förslag långtidsutredningen lägger fram till regeringen. Deras förslag är att högskolan ska kosta pengar och deras motivering:
- Genom att avgiftbelägga studier så ska studenterna plugga snabbare och komma ut i arbetslivet fortare. Detta genom att kostnaden skulle motivera studenterna att plugga mer då de inte skulle ha råd att låta utbildningen ta tid. De säger att det är dåligt för landet att studenterna tar så lång tid att ta sin examnen.

Man kan ju fråga sig hur de tänker egentligen, slagit i huvudet kanske? Om utbildningar skulle kosta så skulle troligen många vänta så de har pengar att betala utbildningen, vilket skulle medföra att det skulle ta längre tid för en högskole studerande kom ut i arbetslivet med sin högre kompetens. Vi skulle få mer låg utbildade som "tvingas" ut i arbetslivet för att de har ett mål/önskan att få läsa på högskolan/unversitet men inte kan betala utbildningen.

Själv läser jag till sjuksköterska på 100% och skulle det då kosta, innebär det att jag måste läsa på 200% för att jag ska ha råd att studera 1,5 år istället för de 3 år utbildningen är på. Ska de starta budget utbildningar där de med lite pengar ska kunna gå på? Snacka om att göra sig som USA med betalda studier på högre nivåer. Så om jag har pengar ska jag kunna välja de exklusiva universiteten med de "finare" utbildningarna och därmed få en högre status? Jag anser att alla ska få samma chans att skaffa sig en utbildning och att det inte ska vara plånboken som styr om du kan studera på den utbildning du vill.

Detta skulle bara öka klyftan mellan samhällets olika nivåer. De som har föräldrar som kan betala för utbildningen skulle barnen kunna hoppa på utbildningen direkt, medan de med fattiga föräldrar inte skulle kunna sponsra sina barn.

Som student är summan nog liten man får inklusive bidrags- och lånedelen. Ska vi fattiga studenter behöva betala för utbildningen också, då vi har det nog fattigt i våra plånböcker? Har de tänkt att man ska betala för utbildningen till staten och sedan få studiebidrag av staten och typ betala tillbaka samma pangar man fått?

Utbildningen ska vara gratis och många med mig tycker nog det är en självklarhet.

Vad tycker ni, ska det kosta att utbilda sig på högskole/universitetsnivå?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Instämmer, hur kan de ens komma på något sådant förslag.

/student

Jenny, Jens, Oliver och Isabella sa...

Ja, det verkar ju jävligt korkat med ett sådant förslag.

Miss M sa...

Kan inte annat än hålla med! Det är vansinne att ta betalt för högskolestuder, i alla fall om man inte vill ha ett samhälle med stora klyftor.