lördag 17 januari 2009

För att känna barnets temperatur ska man inte känna på händer eller fötterna. De bästa ställena är på barnets hals och på magen.

Sömnen är oregelbunden det första 6 till 8 veckorna (men ack så viktig för barnets utveckling) och de nyfödda sover i genomsnitt 16-20 timmar per dygn men i kortare perioder. Sömnrytmen börjar visa sig först vid 3 till 4 månaders åldern.

En del föräldrar låter bebisen sova i föräldrarnas säng. Det är helt naturligt och risken för att klämma barnet är mycket liten om man har tillräckligt stor säng och är försiktig. Däremot bör man undvika att dela säng med barnet om man druckit alkohol. Då har man sämre koll och kan sova tyngre, vilket gör att risken att klämma barnet ökar. Om man känner sig osäker är ett bra alternativ att ställa barnsängen alldeles intill sin säng. Då slipper man gå upp för amning eller tröst mitt i natten.

Barnet äter ofta och sover mycket under de första månaderna och det är inte ovanligt att barnet somnar vid flaskan eller bröstet. Barnet känner sig tryggt och mätt och somnar gärna.

Vid 3 till 4 månaders åldern kan man försöka ge barnet läggnings- och sovrutiner, om man vill lära barnet att somna själv.

Det är viktigt att skapa trevliga rutiner för sänggående. Stå kvar en stund när du lagt barnet och se till att det kommer till ro. Kanske kan du ge lättare massage eller kroppskontakt för att få barnet att slappna av. En nalle, snuttefilt eller något annat mjukt föremål i sängen kan ge trygghet. En kvällsritual som man följer varje kväll förbereder barnet på sömn. Man kan till exempel sjunga en sång eller läsa en ramsa. Verkar barnet nöjt kan du lämna det att somna själv. Låt det vara svalt och mörkt i rummet när barnet ska sova.

Förvissa dig om att barnet inte skriker för att det har ont någonstans, har bajsat, är hungrigt eller förkylt.

En del barn kan lära sig somna själva, eller somna om på natten. Vänta en stund innan du tar upp ditt barn om det gråter. Börja med att vänta några sekunder och lugna det därefter, helst bara med ord. Lugnar barnet ner sig kan du låta det vara.

Först vid ungefär sex månaders ålder behöver barnet inte längre äta på natten. Det är dock viktigt att komma ihåg att alla barn är olika, och medan en del barn behöver mat under en längre tidsperiod kan andra barn klara sig utan mat hela natten

Inga kommentarer: