tisdag 30 december 2008

Barns ögon och färgseende

Det nya födda barnet har synskärpan vid 20-30 cm avstånd, alltså ser de skarpast 20-30 cm bort från ansiktet. Detta beror på att synen är det sinne som är minst utvecklat vid födseln. Små barn har därför svårt att urskilja detaljer och behöver då starka konstraster och saker på håll blir därför oskarpa.

Misströsta inte, för synen utvecklas snabbt och den snabbaste utvecklingen sker under de första 6 månaderna och sen finjusteras den bara.

Synutvecklingen stimuleras av saker som rör sig och ansikten. Forskning visar att barn blir mindre intresserade av ansikten där näsa, ögon och öron flyttats om från deras ”vanliga” platser och vanliga ansikten är betydligt mer attraktiva.

Man bör stimulera små barn med starka färger såsom svart, vit och rött. Forskning tyder på att barn föredrar de starkare och kontrastrika färgerna. Fisher Price har bra stimulerande leksaker med bra färger och hög säkerhet.

Sen kan man ställa sig frågan: för vems intresse (troligen vuxnas) använder man sig av pastellfärgerna som rosa och ljusblått. De är inga kontrastrika och starka färger och blir därför väldigt ”suddiga” för barnet.


Så utvecklas synen
Här är ett barns normala synutveckling. Åldrarna kan variera.
Nyfödd: Synskärpa 0,01–0,05. (Normalvärdet för vuxna är 1,0 – men många ser bättre.) Ser suddigt. Instabil blick. Färgseendet inte utvecklat.
4 veckor: Kan följa ett rörligt föremål på nära håll.
4–7 veckor: Ögonkontakt och svarsleende.
2–3 månader: Kan följa ett rörligt föremål på 2–3 meters håll.
3–4 månader: Kan styra handen mot ett utvalt föremål.
6–12 månader: Synskärpa 0,1–0,4. Motsvarar övre raden på en syntavla på normalt avstånd.
2 år: Synskärpa omkring 0,25. Motsvarar andra raden på en syntavla på normalt avstånd.
3 år: Synskärpa 0,5–0,65.
4 år: Synskärpa cirka 0,8.
6 år: Synskärpa 1,0. Motsvarar "normalraden" över gröna strecket på en syntavla på normalt avstånd.

Inga kommentarer: