onsdag 12 november 2008

De flesta tror att de behandlar pojkar och flickor lika. Vi ser inte att vi själva sitter fast i könsrollerna och för dem vidare till våra barn. Vi uppmuntrar eller hindrar dem att utveckla olika förmågor som strider mot våra värderingar och normer vad det gäller "pojkigt" eller "flickigt". Även om vi gör det omedvetet, påverkas barnens självbild av våra föreställningar om hur flickor och pojkar "ska" vara och hur vi själva agerar t.ex: pojkar ska inte ha rosa, det är "bögit"!

Varför har det som är "flickigt" sämre rank än det som är "pojkigt"? det är exempelvis ganska fränt att säga att ens flicka är lite pojkig, men däremot är det ett nederlag att påstå att din pojke är flickig!

Många säger att deras pojkar har haft tillgång till dockor under hela uppväxten, men ändå valt att leka med bilar.

Då måste det alltså betyda att det där med bilar sitter i pojkars gener?

Fundera lite, hur länge har bilar funnits? Inte ens hundra år, vi människor har existerat mycket längre än så. Eftersom samhället alltid varit mans dominerat är det också han som fått prova de ny först, som när bilen kom! Flickor sågs inte klara av en sådan uppgift! Studier idag visar dock att en kvinna kör bil bättre än en man!

Det handlar snarare om att vi ger pojken stimulans/bekräftelse då han gör "rätt", genom att t.ex. säga "tut-tut" när han leker med bilen på golvet och sen kanske ignoreara då han valt dockan. Barn söker ständigt bekräftelse och söker sig då till det som han/hon får bekräftelse för!

Leken är en ständig träning och utveckling för att klara det vuxna livet, innebär det då att flickor kör bil sämre än män? eller att en mamma är bättre än en pappa?

Utifrån våra värderingar och åsikter kan det ju värka märkligt att vi ändå ville veta könet på vårat barn! Vi ser det inte som att de skulle vara en vägledan hur vi ska förhålla oss till vårat barn, utan snarare ren nyfikenhet, som att du exempelvis vill veta hur barnet ser ut (hår/inte hår, ögonfärg, vems näsa osv.) det är knappast så att vi vill veta vilken ögonfärg barnet har för att veta hur vi ska förhålla oss till barnet eller vilka kläder vi ska välja! Vi lever dessutom fortfarande i ett samhälle där det dominata är att var könsinriktad, något som vi själva bara kan göra så gott vi kan i våran familj för att ändra på, så länge vi lever i ett sådant samhälle måsta man till viss mån anpassa sig också! man gör heller inte alltid själv som man önskar att man borde göra!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra talat! Håller med dig om allt. Du är vis!

Anonym sa...

visst att vi lever i ett könssamhälle, men är inte det lite charmigt?, som gör oss unika killars och tjejers hjärnor ser inte likadana ut varför ska vi då uppfostras exakt samma, det låter inte rimligt!! måste nu fråga pga nyfikenhet eftersom ni vill ändra detta fenomen;kommer ni att sätta på eran lilla kille(om det blir det) en rosa body??

Anonym sa...

charmit?? det är väl inte direkt charmit tycker vi! i vår uppfostran måste vi kunna ge samma förutsättningar vare sig det är en pojke eller en flicka utan att försöka vägleda det in i könsrollerna! sen om det i slutändan ändå blir väldigt olika så är det en annan sak, men det kan ju lika gärna bero på en personlighet och inte på grund av det du har mellan benen! Hjärnan är ju olika från person till person vare sig det är pojke- pojke eller pojke- flicka. Vi har köpt det mesta av kläderna till den första tiden och det finns både blåa, gröna, orange och rosa kläder till den lilla! Rosa är en fin färg så varför inte kunna ge en pojke det? där emot är det en annan sak att sätta på en pojke exempelvis en klänning eller en modell som är sydd till en flicka!