söndag 13 april 2008

Olika typer av vagnar

Gick in på konsumentverket och hittade den faktan om olika typer av vagnar.

Liggvagnen

Är det nyfödda barnets vagn fram till dess att barnet är cirka åtta månader och lärt sig sitta. En liggvagn ska vara stor nog att rymma en åkpåse på vintern utan att det blir trångt för barnet. Nackdelen med liggvagnen är att den har kort användnings tid, ett tips kan vara att köpa eller låna en begagnad liggvagn och sedan satsa pengarna på sittvagnen som ska hålla betydligt längre. Det finns också olika typer av kombivagnar som alternativ.

Duo- eller kombivagn

Fungerar från det att barnet är nyfött fram till 2-3 års ålder. Vilken typ man väljer beror till stor del på hur man bor. Har fastigheten ingen hiss kan det vara bekvämt att kunna bära barnet med sig i liften. Bor man i eget hus eller har tillgång till en tillräckligt stor hiss är duovagnen ett lämpligt alternativ. Båda har lång användnings tid och ska tåla daglig användning i ett flertal år.

Duovagnen

Har två insatser, en ligg- och en sittdel som används till samma chassi, man får med andra ord två vagnar i en. Liggdelen är rymlig och extra utrustning till vintern får plats.

Kombivagnen

Består av en lift med hårda kanter som man sätter ner i en större sittvagn. Den är lite trängre och tyngre än duovagnen till en början då liften används. Vagnen slits lite mer än separata vagnar/vagnsdelar eftersom samma delar hänger med så länge barnet behöver en vagn att åka i. Liften kan också fungera som extrasäng vid resor eftersom kanterna är stadiga.

Sittvagn och mjuk lift

Kan också vara ett alternativ till första vagn. Vagn och lift köps då separat. Väljer man denna lösning är det viktigt att sittvagnen har så höga sidor som möjligt samt ett ordentligt huvudstopp. Det är också viktigt att liften får plats i sittdelen.
Sittdelen ska ha plant liggläge och vara vändbar så att barnet har ansiktet mot föräldern.

Sittvagn

Används från det att barnet kan sitta, fram till cirka 3 års ålder. Barn som fortfarande behöver sova mitt på dagen behöver en sittvagn med plant liggläge. Ett test i Råd & Rön nr 2/00 visar att sittvagnarna blivit säkrare, robustare och bättre på de flesta sätt de senaste åren. De tål till exempel en matkasse på draghandtaget utan att bli instabila. Men för de flesta modeller gällde att barnets fingrar och tår kan komma i kläm i springor och mellanrum, till exempel mellan sufflett och vagn. Stopp vid huvudänden och sidoskydd behövs för att barnet ska kunna sova säkert i vagnen.

Sulkyn

Är en enkel sittvagn utan liggläge för lite större barn som inte orkar gå exempelvis till och från dagis. Den är lätt att manövrera, har varukorg under sitsen och tar relativt liten plats i bilens bagageutrymme.

Paraplyvagnen

Används för barn som kan sitta själva. Vagnen fälls enkelt ihop som ett paraply och är behändig att ta med på semestern eller på promenader med lite äldre barn som bitvis orkar gå själva. Paraplyvagnen finns i olika varianter. Allt från en liten billig vagn som när den fälls ihop tar liten plats, till större mer ombonade och påkostade modell. Priserna varierar mycket, stabiliteten likaså. Vagnarna har ofta små hjul, vilket gör att de kan vara besvärliga att dra på ojämna underlag.

Syskon- eller tvillingvagnen

Används när man har tvillingar eller syskon som är nära varandra i ålder. Vagnen finns i två olika grundmodeller, en med plats för två barn bredvid varandra, den andra är en längsgående modell med det ena barnet bakom det andra. En praktisk variant av vagnen för barn bredvid varandra är den som har delbart ryggstöd som gör att ett barn kan ligga ner, medan det andra sitter upp. Syskonvagnar är förstås bredare och tyngre att manövrera än andra barnvagnar. Den så kallad "Stockholmsmodellen" är 72 centimeter bred, mätt från navkapsel till navkapsel, och är anpassad för att gå in i gamla bussar och hissar. Nya bussdörrar klarar även bredare vagnar.

Trehjulingen,

Även kallad joggingvagn eller cityvagn, är ursprungligen gjord för att motionerande föräldrar ska kunna ta med sig barnet ut i terrängen.
Om trehjulingen har en liggdel kan vagnen användas från start. Beroende på vagnens utformning kan barnet växa ur den snabbare än andra vagnar, ibland före 2 års ålder. Liggdelen är ofta trång vilket gör att barnet kan tvingas börja använda sittdelen innan hon eller han är stadig i ryggen. Sittdelen är för det mesta framåtvänd och saknar ibland plant liggläge. Vagnen har tre hjul, ett fram och två bak vilket gör att den klarar ojämnheter bra men som också gör den mindre stabil jämfört med en fyrhjulig vagn. Tyngdpunkten på vagnen ligger långt bak nära kroppen vilket gör den lätt att manövrera men också extra känslig för last på draghandtaget. Konstruktionen med tre hjul gör att vagnen välter lättare i sidled än en fyrhjulig vagn. För att kompensera i stabilitet är vagnen ofta längre och bredare än en fyrhjulig vagn.

Ståbräda

Är ett säkert sätt att kunna skjutsa både baby och ett äldre syskon på vagnen samtidigt. Ståbrädan förutsätter att barnet som ska stå där är tillräckligt stort för att inte bara kunna stå utan även gå.

Syskonsits

Var tidigare vanligt att montera ovanpå sitt- eller ligginsatsen, men den gör vagnen instabil. Sätt aldrig ett barn som väger mer än 15 kilo i syskonsits.

Inga kommentarer: