Febertermometer
En stjärttermometer är det man rekommenderar pga. att den är enkel att använda, kan även användas i armhålan och ger ett säkert resultat. Barn har väldigt små öron och detta gör att det kan vara svårt att använda en örontermometer och resultatet kan ibland bli väldigt svårttolkade. En oraltermometer (i munnen) är väldigt svår att använde då den måste vara stilla på samma plats under en längre tid.
Febernedsättande medel
Feber är ingen sjukdom utan ett symptom att något är fel, den hjälper till att bekämpa infektioner. Skulle barnet bli så medtaget att det inte orkar dricka är det bra att ha febernedsättande läkemedel till hands. Ofta använder man Alvedon, Panodil eller Ipren. Är du osäker på vad du ska ha till ditt barn, så räcker det att berätta barnets ålder för apotekspersonalen så får du rätt sort.
Näsdroppar
Nästäppa, är harmlöst, men kan göra det mödosamt att andas, äta och suga. Vissa tycker att det hjälper att droppa bröstmjölk i näsborrarna, det är helt ofarligt att prova. Annars finns det en mängd produkter på apoteket, fråga så du får rätt styrka för barnets ålder.
Vätskeersättning
Man bör fortsätta amma, om man fortfarande gör det, om barnet blir magsjukt. På apoteket finns det även vätskeersättning, det återställer vätske- och saltbalansen vid kräkningar och diarré.
Gossedjur
Ett litet gossedjur som tröst är aldrig fel.
Närhet
Närhet kan vara bra när man som sjuk ofta känner sig krasslig och svag.
Telefonnummer
Det kan vara bra att ha telefonnummer samlade till t.ex. BVC, sjukvårdsrådgivning, barnsjukhuset och giftinformationscentral på ett enda ställe.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar